diumenge, 25 d’octubre del 2015

VAM VISITAR EL CFGS DE MONS VIRTUALS, REALITAT AUGMENTADA I GAMIFICACIO

L'escola forma part de la fundació ICEX, que l'organitza.

Un grup de professors vam poder acompanyar a membres de l'equip directiu en la visita que van realitzar al Citilab, seu del Cicle Formatiu de Grau Superior de Mons Virtuals, Realitat Augmentada i Gamificació.

Al llarg de les dues hores que va durar la visita de la mà de dos dels seus responsables, el Sr. Lucio Tavera i el Dr. Xavier Salla, vam poder assistir al procés d'aprenentatge dels futurs tècnics superiors i a una mostra del que seran capaços de fer.

El cicle és una adaptació del d'Animacions 3D, jocs i entorns interactius; i pretén formar professionals per un dels camps on es preveu que apareguin més llocs de treball en un futur proper. En ell els i les alumnes descobreixen com crear mitjançant ordinadors entorns de tota mena amb aparença real; barrejar elements virtuals i reals o utilitzar tècniques i mecàniques del joc en entorns no lúdics. A més, aquest aprenentatge el realitzen en un espai de referència en noves tecnologies com és el Citilab.

Que l'escola estigui involucrada en aquest projecte, mitjançant la congregació de la que forma part, és una bona notícia per a tots, per una banda haver estat alumne és un factor que es té en compte en la inscripció. Per una altra el coneixement generat en el cicle, pot repercutir en les activitats que es facin al nostre centre. Per aquest últim motiu estàvem alguns allà.

Entre els professors que acompanyaven a la Direcció i els Caps d'estudis, estàvem alguns dels responsables del projecte de Programació i Robòtica al que dóna veu aquest blog. La raó de ser-hi va directament relacionada a projectes futurs que tenim en estudi, i que poden ser enriquits gràcies a les possibilitats que dóna la relació del centre amb aquests estudis de grau superior.





dimarts, 20 d’octubre del 2015

COM VA SER LA CODE WEEK A L'ESCOLA

Aquest any vam fer diversos esdeveniments per a celebrar-la.

Com ja hem explicat en entrades anteriors, la setmana passada es va celebrar la setmana de la programació (Code Week). Una iniciativa que pretén apropar la codificació i l'alfabetització digital a tothom. Amb aquesta intenció vam organitzar 4 esdeveniments dirigits a diferents membres de l'escola; pares i mares, alumnes i docents, i al públic en general.


Una setmana abans de les dates oficials vam iniciar el segon curs sobre programació i robòtica educativa dirigit a docents de l'escola. En ell rebran formació en diferent aspectes que podran utilitzar en les seves classes.


El dimarts, vam iniciar les activitats amb alumnes, que podien
assistir de forma voluntària en el temps d'esbarjo. Per una banda els nois i noies de sisè, que han començat aquest any a fer Scratch, van ser reptats pel Manel a resoldre diferents problemes. La facilitat amb que els van superar va ser sorprenent! A secundària es van fer minitallers de 20 minuts per mostrar algunes variacions d'Scratch. Tant Snap!, que permet fer programes que es poden veure a qualsevol navegador; com Beetle Blocks, que permet crear arxius que es poden imprimir en 3D, van tenir molt d'èxit. Per aquest motiu els vam tornar a fer el divendres aprofitant que celebràvem l'inici de curs i teniem més esbarjo.


Els pares, mares i el públic en general, van tenir el seu moment el dimecres. Van poder conèixer de primera mà el que estem treballant en programació i robòtica amb els seus fills i filles, des d'Educació Infantil fins a secundària. Aquesta activitat no hagués estat possible sense l'ajuda de un grup de noies de quart d'ESO, a les que volem agrair la seva col·laboració. 

dilluns, 12 d’octubre del 2015

AQUESTA SETMANA ÉS LA CODE WEEK!

L'escola participa amb diverses activitats.
Si vols participar les nostres activitats obertes al barri clica aquí

Com ja us explicàvem en l'entrada anterior, aquesta setmana es celebra la setmana de la programació a tota Europa. Amb aquest motiu hi ha preparats més de 3.600 esdeveniments dirigits a tota mena de públics, de nens d'Educació Infantil a adults; i sobre tota mena de temes (si voleu podeu cercar el que millor us vagi aquí)

A l'escola ens hem proposat donar a conèixer els diferents aspectes que treballem, per això hem organitzat activitats per a mares, pares, i qualsevol interessat; per a alumnes, i per als docents del centre.

Els alumnes de secundaria podran conèixer programes que utilitzen la mateixa filosofia d'Scratch: utilitzar blocs com si fossin peces de construcció. Els sistemes que veuran els serviran per crear programes que es poden visualitzar en qualsevol navegador i suport, i per crear elements en 3D que es poden imprimir, obtenint figures de diferents materials.

Els alumnes de sisè d'Educació Primària tindran un seguit de reptes relacionats amb Scratch.

Per a tot adult interessat, farem un taller on podran tastar els diferents aspectes que estem treballant amb els alumnes, o que treballarem al llarg del curs en programació i robòtica (Bee Bot, Pro Bot, Scratch, S4A, App Inventor).

L'any passat gairebé tot el professorat de l'escola va fer un primer curs d'introducció al pensament computacional i a la creativitat amb Scratch. Aquest any una gran part continuen aprenent sobre programació i robòtica.

Com podeu veure una setmana intensa per celebrar la Code Week, però si voleu fer més activitats només cal que cerqueu la que més us agradi.





diumenge, 4 d’octubre del 2015

JA TORNA EL CODEWEEK!!!

Del 10 al 18 d'octubre es realitzaran activitats a tota Europa.

Al llarg del curs passat ja us vam anar explicant la raó per la qual és important que els nois i noies desenvolupin el seu pensament computacional. Mitjançant la programació, afavorim aspectes tant importants com la resolució de problemes, el pensament lògic, la creativitat, el treball en equip o la tolerància a la frustració.

L'estiu del 2014 Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), vicepresidenta de la Comissió responsable de l'Agenda Digital, va adreçar una carta a tots els governs de la UE indicant la importància d'introduir la programació en els plans d'estudis escolars. En paraules seves: "la programació és la nova alfabetització -un seguit de coneixements fonamentals tant pels nois com per les noies. No és una avorrida classe d'informàtica: és una forma de fer més interessants totes les matèries."

A l'escola anem introduint cada any nous cursos al projecte de programació i robòtica i, aprofitant la setmana de la programació, us volem mostrar què fem. Per això, el 14 d'octubre us convidem a assistir a algun dels tallers que realitzarem.

Aquest any us demanem que us inscriviu prèviament al taller que voleu fer i que porteu ordinador si el taller ho requereix. També us hem d'aclarir que farem aquells tallers que comptin amb un nombre de gent suficient. Si el vostre taller no es pogués realitzar us oferiríem l'opció de participar en un altre.

Bee Bot: Taller que ja vam realitzar l'any passat. Utilitza un petit robot amb forma d'abella (aquí més informació). L'utilitzem a E.I. i a C.I. de primària.

Pro Bot: El pas següent a la Bee Bot. A més de seqüenciar permet començar a fer petits programes que dirigeixen un robot amb forma de cotxe. Amb diferents nivells de dificultat tenim previst el seu ús a C.I. i C.M. d'educació primària.

Scratch: Taller que vam realitzar l'any passat. Permet realitzar programes utilitzant blocs d'instruccions (més informació aquí).

S4A: Amb un entorn molt semblant a Scratch 1.4 es poden programar plaques i robots. Al taller del dia 14 utilitzarem una placa amb tots els components.

App inventor: Entorn de programació de blocs (tipus Scratch) que permet crear aplicacions per Android (més informació aquí). Per realitzar aquest taller caldrà disposar d'una adreça de correu de gmail.