dilluns, 26 de juny del 2017

BON ESTIU!!!

Resum del que hem fet aquest darrer curs.

Ara que ja s'acaba volem fer repàs d'un curs en el que, una vegada més, hem intentat afavorir el desenvolupament d'algunes de les habilitats que els nostres nois i noies hauran de menester en el seu futur.

Tot just començat el curs vam poder assistir a la jornada TAC 0-8, on vam poder conèixer de primera mà el que moltes escoles estan fent en les etapes educatives corresponents a aquesta franja d'edat. A més ens van recordar una frase famosa de John Dewey que després s'ha fet omnipresent:

"Si ensenyem als estudiants d'avui com ensenyàvem als d'ahir els estem robant el demà".

Al mes d'octubre va tenir lloc la Europe Code Week i per celebrar-ho vam crear un joc que permetia capturar els personatges d'Scratch com si fossin pokemons.

Per tercera vegada vam participar en les portes obertes de Nadal de l'escola amb un joc fet en Scratch pels alumnes de primer d'ESO i a les segones portes obertes que van tenir lloc al mes de març, vam mostrar el que fem a l'escola. 

El mateix mes vam poder conèixer les últimes novetats en serveis mòbils al MWC2017 i les tendències en educació i tecnologia; i també vam assistir al primer ScratchEd Meetup Català.

Amb els alumnes de tercer d'ESO vam treballar un llarg projecte on combinàvem les matèries de Visual i Plàstica, i de Tecnologia que va finalitzar amb la presentació, al mes d'abril, d'una exposició real i un museu virtual. Una mica més tard us vam parlar de tot el que havíem pogut veure i sentir a l'STEAM conference 2017.

Al mes de maig vam tornar a assistir a un ScrachEd Meetup Català (el segon) i a la Jornada de Programació i Robòtica Educativa (JPRE17) i ja al mes de juny va tenir lloc l'Edcamp Sant Martí, dedicat a la robòtica.

A més, els alumnes de sisè van començar a construir els robots (i el seu coneixement) amb LEGO WEDO,  a secundaria vam iniciar projectes d'impressió 3D, i varem mostrar els projectes en AppInventor que havien fet els alumnes de quart d'ESO.

De nou un any intens en activitats i aprenentatges que ara ja podem donar per finalitzat.

Bones Vacances!!!



dilluns, 19 de juny del 2017

ALGUNS PROJECTES DELS ALUMNES DE 1r D'ESO

El joc del Pacman fet amb scratch

Durant el tercer trimestre els alumnes de 1r d'ESO han fet com a projecte el joc del famós Pacman, aquí teniu un parell de mostres:

dilluns, 12 de juny del 2017

O ET MOUS, O CADUQUES

Existeixen diferents maneres de renovar i compartir coneixement.

A una entrada anterior vam fer referència a l'Edcamp STEAM la tarda en que va tenir lloc la clausura de la STEAM conference 2017, sense explicar gaire més. Avui volem solucionar aquesta injustícia i aprofitar per explicar algunes opcions per renovar coneixements que han aparegut darrerament.

Els Edcamps.

Actualment hi ha una gran inquietud sobre l'educació i com ha de ser aquesta per formar aquells que hauran d'enfrontar-se a reptes futurs, alguns ja coneguts. Els edcamps són espais on tots els agents educatius poden aportar allò que creuen que altres aprofitaran, o recollir aquells coneixements que es comparteixin. Encara que la majoria de participants a un edcamp són docents, les portes no es tanquen a tots aquells que vulguin aportar o aprendre.

A la majoria d'edcamps apareixen, entre els temes a tractar, diferents aspectes relacionats amb la tecnologia digital, el pensament computacional, la programació i la robòtica però hi ha hagut dos específics; d'una banda l'Edcamp STEAM, on es van poder tractar els temes de l'STEAM conference d'una forma més propera; i d'una altra l'Edcamp Sant Martí orientat específicament a la programació i la robòtica educatives.

Els Meetups.

La paraula vol dir "quedar" (amb algú) i aquesta és la finalitat d'aquests esdeveniments on un grup de gent pot quedar per compartir aprenentatges.

Anteriorment hem dedicat entrades al primer i segon ScratchEd Meetups catalans, dedicats a l'ensenyament-aprenentatge amb robòtica i programació; però existeixen relacionats amb qualsevol interès que es pugui tenir.

O et mous...

Existeixen altres formes de renovar el coneixement, algunes més específiques per docents (com l'Innobar) o d'altres col·lectius, com el Hack&Beers de seguretat informàtica. El que cal que tots tinguem cada vegada més clar és que només renovant el coneixement que tenim, i compartint allò que fem amb els altres podrem avançar en un present sovint massa incert.


dilluns, 5 de juny del 2017

BENVOLGUTS ALUMNES: RES ÉS IMPOSSIBLE

Aquesta setmana ha estat el primer aniversari de la mort de Muhammad Ali que va dir "Impossible is nothing"


Al llarg d'aquest curs hi ha hagut molts moments en què el comentari "això és impossible" o "això no es pot fer" ha sortit de la boca de diferents membres de la nostra escola. L'últim cas ha esdevingut al projecte que combina les matèries d'Educació Visual i Plàstica i Tecnologia a tercer d'ESO.

L'últim repte que havien de resoldre els alumnes consistia en construir un robot seguidor de línies, amb algunes restriccions en la forma, programat amb Arduino. Per aconseguir-ho alguns alumnes havien de formar-se com a experts en la part d'electrònica i programació, després d'alguns aprenentatges inicials va arribar el moment en que calia connectar i fer funcionar un dels motors amb la placa. Llavors va sorgir el primer "impossible".

D'impossible en impossible.

Amb paciència i constància els diferents grups van anar aconseguint connectar el primer motor. "- Ara cal connectar el segon i fer un programa coherent" la resposta va ser... "-Impossible", la mateixa que va seguir a la demanda de connectar un primer sensor i un segon sensor.

No tots els grups van muntar els diferents components i cap d'ells va aconseguir tenir el robot amb el programa a temps. L'endarreriment patit en l'anterior projecte (el Museu Virtual  ), inaugurat just abans de Setmana Santa, havia provocat que el temps disponible fos molt menor del que tenia assignat en la programació inicial. Davant d'aquesta situació calia prioritzar que es produïssin els aprenentatges encara que no es finalitzés l'objecte que servia d'excusa per a propiciar-los.

Impossible is nothing

Ara que el curs ha finalitzat (o gairebé) val la pena recordar aquesta situació i com els mateixos que creien que no serien capaços ho acabaven fent, igual que havia passat abans amb el Museu Virtual. Aquest és un exemple relacionat amb la temàtica d'aquest blog, però en podríem trobar molts més en altres àmbits de l'escola i fora d'ella que ens mostrarien com "impossible no és un fet, és una opinió".

El curs vinent vindrà ple de canvis; els alumnes de P5 iniciaran la Primària, els que fan sisè començaran l'ESO, els de quart de Secundària iniciaran nous projectes fora del centre, hi hauran canvis de cicle, de curs, de mestres i professors, de companys... En alguns moments molts tindrem al cap la paraula "impossible", per això cal que tots tinguem clar que res és impossible, com diu la rapera Iggy Azalea,"encara que no t'ho creguis".