dilluns, 30 de gener del 2017

LES NOVES LLEIS DE LA ROBÒTICA

La UE estudia les regles que han de regular els robots.

"A la vista de l'evolució de la robòtica i la intel·ligència artificial, la comissió de temes jurídics ha considerat que és el moment que la Unió europea intervingui en les qüestions jurídiques i ètiques plantejades per les noves tecnologies".

Amb la introducció anterior comença el document que ha de servir per crear la legislació per regular l'ús de robots a la Unió Europea. Al llarg del text, disponible en francès original i en traducció a l'anglès, es detallen aspectes com la definició de robot, què caldria tenir en compte per classificar els diferents robots autònoms i intel·ligents, les pors occidentals vers els robots, els riscos socioeconòmics, o les qüestions de responsabilitat jurídica. Però l'aspecte que més crida l'atenció és la proposta de 9 grans principis ètics destinats a protegir les persones davant els robots:

1) Protecció contra les ferides causades per robots.
2) Respecte a rebutjar ser assistit per un robot.
3) Protecció de la llibertat de la persona davant un robot.
4) Protecció de la vida privada.
5) Control de les dades personals obtingudes per robots.
6) Protecció davant la manipulació.
7) Evitar el trencament de vincles socials.
8) Igualtat d'accès als progressos de la robòtica.
9) Restricció a les tecnologies augmentatives.

Més enllà dels relats de ciència ficció, la Unió Europea comença a plantejar-se una societat on la interacció dels humans amb màquines cada vegada més intel·ligents sigui una realitat.



dilluns, 16 de gener del 2017

QUÈ ÉS UN ALGORISME?

Fem servir algorismes encara que no ho sapiguem.

Fa uns dies un article amb el títol Ningún algoritmo lleva bigote de l'autor Frédéric Beigbeder va generar gran controvèrsia al tractar de forma molt despectiva el món de la informàtica i les persones relacionades amb ell. Unes setmanes abans, al seu programa el periodista Toni Clapés confonia els algorismes amb els logaritmes que devia estudiar en la seva joventut.

Els algorismes són un conjunt d'instruccions que serveixen per executar una tasca. Quan aquestes estan codificades en un llenguatge no ambigu s'anomenen programes. Vet aquí la relació que va portar a Fréderic Beigbeder a utilitzar el concepte per acabar insultant a aquells "frikiis" i "nerds" que, segons ell governen el món.

Quan utilitzem un seguit d'instruccions per solucionar un problema, sigui muntar un moble, posar una rentadora, cuinar un plat o fer un exercici de matemàtiques; estem fent servir algorismes. Si podem codificar-ho amb un llenguatge no ambigu tindrem un programa.

Tots utilitzem algorismes al llarg de la nostra vida, fins i tot l'escriptor que els menysprea. El pensament computacional afavoreix fer-ho d'una forma òptima. En Frank Sabaté, una referència a casa nostra (i fora d'ella) en educació i pensament computacional, ho resumeix perfectament , amb un toc d'humor, en el següent vídeo.

dilluns, 9 de gener del 2017

MÉS VERSIONS DEL JOC DE NADAL

Els alumnes de primer d'ESO van fer altres versions.

Encara que al final només una de les versions era la que vam presentar com a joc de Nadal, n'hi havia d'altres com les dues que us mostrem aquí sota. Per fer saltar a Scratch o al pingüí heu de clicar el botó esquerre del ratoli.