dilluns, 6 de febrer del 2017

INTERNET SEGURA?

Ni nadius digitals, ni tot està permès.

Aquesta setmana es celebra a tot el món el dia de la internet segura. Per incrementar la consciencia de l'oportunitat i el risc que suposa l'accés a la xarxa.

Segons l'informe sobre riscos i seguretat a Internet, basat en enquestes realitzades a nois i noies entre 9 i 16 anys, més de la meitat dels menors accedeix a internet cada dia a casa seva i ho fa sobretot des d'un telèfon intel·ligent. En el document, que podeu veure resumit a la infografia, es parla també de la mediació parental en l'ús d'internet. Més de la meitat dels enquestat deien que els seus pares parlaven amb ells sobre el que feien a internet, com comportar-se amb altres persones i què fer si alguna cosa els molestava. Aquest últim punt és especialment important ja que les situacions que suposen un risc han augmentat de forma significativa en els darrers 5 anys.

El que resulta evident és que, malgrat que ho pugui semblar, els nois i noies no neixen dominant el món digital i internet, i les seves habilitats estan condicionades pels seus interessos immediats, així un 54% no saben desactivar la geolocalització, però només un 17% no coneixen com crear i compartir continguts multimèdia.

Com diu Enrique Dans al pròleg del llibre Los nativos digitales no existen, "l'entorn digital no és diferent de qualsevol altre. Quan els nens jugaven al carrer, els seus pares es preocupaven, per una qüestió de sentit comú, d'explicar de forma correcta i amb insistència allò de la llum vermella i verda dels semàfors, que no podien sortir corrents darrera d'una pilota si anava a la carretera, o que no podien acceptar caramels d'un estrany". En el pròleg del mateix llibre l'autor afirma que a l'entorn digital el comportament ha estat totalment diferent i això ha creat una generació de nàufrags digitals.

Internet evoluciona a una gran velocitat, i els nostres nois i noies continuen necessitant un acompanyament en el seu creixement i maduració, també al món digital.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada